Kitesurf Voorrangsregels

Twee kitesurfers met F-ONE kites op open zee

Wie heeft er voorrang bij het kitesurfen?

Vermijd kite botsingen

Om ongelukken en botsingen in het kitesurfgebied te voorkomen, zijn er eenvoudige voorrangsregels die elke kitesurfer moet kennen. Net als in het wegverkeer zijn er ook in het kitesurfen regels die bepalen welke kiter voorrang heeft en op koers moet blijven, en welke kiter uitwijkmanoeuvres moet ondernemen. Als je leert kitesurfen, is dit een belangrijk onderdeel van je theorieopleiding en ook een onderdeel van het examen voor het kitesurfbrevet. Het doel van de voorrangsregels is om iedere kitesurfer eenvoudige richtsnoeren te geven, zodat niemand in gevaar komt.

Iedere deelnemer op het water dient zich zodanig te gedragen dat de veiligheid en het vlotte verloop van het verkeer zijn gewaarborgd en dat geen enkele andere persoon schade wordt berokkend, in gevaar wordt gebracht of wordt lastiggevallen.

Internationale voorrangsregels

Bij kitesurfen gelden op elk water altijd de internationale voorrangsregels, naast de regels die speciaal voor kitesurfen zijn ontwikkeld (o.a. door de IKO en VDWS). De internationale voorrangsregels gelden ook voor de Duitse binnenwateren:

  • De commerciële scheepvaart heeft altijd voorrang.
  • Na de beroepsvaart komen de zeilboten, deze hebben voorrang op de sportboten (motorboten of zeilboten met motor), deze hebben op hun beurt voorrang op de sportuitrusting. Kitesurfers worden in dit geval als zeilschepen beschouwd.
  • Binnen de groep van zeilvaartuigen moeten kitesurfers wijken voor zeilboten, omdat zeilboten trager zijn en lang niet zo snel kunnen manoeuvreren als een kitesurfer.
  • Spierkracht vóór zeilkracht: zwemmers, surfers, bodyboarders, SUP, kano... hebben altijd voorrang.

Aan de Duitse kusten worden kitesurfers gezien als "sportuitrusting" en staan zij dus bovenaan de plicht om te vermijden.
Dus aan de Duitse kust moet je iedereen ontwijken.

Kitesurfing Veiligheidsregels

Voorzichtig bij het opstijgen en landen

Alvorens uw vlieger op te laten en te laten landen, moet u zich ervan vergewissen dat er geen gevaren in het zicht zijn en dat u niemand in gevaar brengt.

Kijk in alle richtingen om zeker te zijn dat je niemand in gevaar brengt.

Voorzichtig in de start- en landingszone

Kiting in de start- en landingszone is niet toegestaan. Startende en landende kiters hebben voorrang.

Kitesurfers in de oeverzone moeten voorrang verlenen aan de startende en landende kitesurfers.

Luv lenkt hoch - Lee lenkt runter

Wanneer twee kiters elkaar naderen, stuurt de rijder die hoger bovenwinds rijdt zijn kite omhoog (>45°). De kiter benedenwinds stuurt zijn kite naar beneden (<30°).

Dit voorkomt dat de lijnen tegen elkaar botsen.

Lijwaarts van bovenwinds

De kiter die in de slipstream van de andere kiter rijdt, d.w.z. benedenwinds, heeft voorrang en moet zijn koers houden, als hij de kiter bovenwinds al ziet.

De kitesurfer bovenwinds moet ontwijkende actie ondernemen.

Wind van bakboord maakt plaats voor wind van stuurboord

Als twee kitesurfers hun kites aan verschillende kanten hebben (gezien in de rijrichting) en op ramkoers liggen, moet de kitesurfer die de wind van de linkerkant (de bakboordzijde) krijgt, voorrang verlenen. De andere kitesurfer is verplicht om op koers te blijven.

Je kunt dit heel eenvoudig onthouden: Bij frontale botsingen heeft de persoon met de rechterhand aan de voorkant van de bar voorrang.

De inhaler blijft uit de buurt.Der Überholer hält sich frei

Als twee kitesurfers in dezelfde richting gaan en de snellere achteropkomende kitesurfer wil inhalen, dan moet hij de vooropkomende kitesurfer goed uit de weg blijven. Als de snellere kitesurfer bovenwinds inhaalt, moet hij de kite hoger laten vliegen, als hij benedenwinds inhaalt, moet de kite naar beneden.

De ingehaalde moet zijn koers houden.

Show overweging

Een kiter die naar zijn board zwemt of zijn kite in het water lanceert met de kite op zenit heeft "voorrang".

Andere kitesurfers moeten ver om de in het water zwemmende kitesurfer heen.

Manoeuvres alleen met afstand

Kiters die een verandering van richting, manoeuvre, truc of sprong plannen, moeten een afstand van min. 50 m houden tot andere kiters. Het is van toepassing: Tijdig, Daadkrachtig, Duidelijk.

Zo voorkom je misverstanden.

... meer kitesurf kennis

Leren kitesurfen: de beste tips voor beginners

Wil je eindelijk kitesurfen? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om veilig en professioneel te leren kitesurfen.

De beste tips voor kite beginners

Kitesurf beginners cursussen

Bij KBC kan je gemakkelijk, professioneel en veilig leren kitesurfen. Je vindt beginnerscursussen bij acht verschillende vliegerscholen wereldwijd.

Beginnerscursus vanaf 215€

Kitesurf Lexicon

De taal van de kitesurfers: Hier leer je alle technische termen, een verklarende woordenlijst die alle speciale uitdrukkingen op een begrijpelijke manier uitlegt.

Het ABC van Kitesurfen